‘All Art Derives From Play’ - filosofie achter het spel

ofwel ‘Alle kunst en cultuur ontspruit uit spelen’, zo schrijft Johan Huizinga in zijn boek ‘Homo Ludens’, in 1938. Kijkend naar beeldende kunst vanuit dit perspectief, zou betekenen dat kunst eigenlijk een overblijfsel is, of sporen bevat van spelen of een residu van spelen is. En dat wanneer we kunst beschouwen, in werkelijkheid kijken naar een flinke berg ‘playfulness’.

De vraag is, hoe verhouden we ons als toeschouwer tot deze speelsheid? Worden we serieus en proberen we het spelen van de maker te begrijpen en te doorgronden, of is het interessanter het beschouwen van kunst anders te gaan benaderen en kunst te gaan zien als een voortdurend proces waarin spelen de basis is en waarin je zelf betekenis gaat geven aan kunst?

Het museumspel Tell your ARTtale

Het spel ‘Tell your ARTtale’ biedt handvatten om te spelen.
Kunst wordt hierin nadrukkelijk geen speelgoed. Maar het spel helpt wel bij het kijken naar beeldende kunst, en stimuleert de bezoeker een eigen betekenis te geven aan kunst. Het spel verkleint de afstand tussen de kunstwerken en de toeschouwers, en wekt bij de deelnemers de interesse op voor beeldende kunst. Het spel is toepasbaar op elke tentoonstelling en is te spelen met kleine groepen en grote groepen (4 tot 30 deelnemers) van jong (14 jaar) tot oud (±88 jaar), in formele of informele setting.

Bewaren

Bewaren

Bewaren